Cochin

OVER DE COCHIN.

ALLES OVER DE COCHIN

Lees hier alles over de Cochin en haar kenmerken. 

De uit China afkomstige Cochins vormen een van de meest grootste, zwaarste en imposantste kippenrassen ter wereld. De Cochin lijkt vaak nog voller dan hij daadwerkelijk is, dit komt door zijn grote en volle bevedering en de zeer lage beenstelling. De benen, dijbenen en poten van de Cochin zijn zo sterk bevederd dat de gele loopbenen en poten zelf niet zichtbaar zijn. Door de krachtige gewervelde borst en de volle ronde staart maken deze kippen een zeer ronde indruk. 

De Cochin is van oorsprong een ras uit Noord/ Midden-China. Pas in de eerste helft van de negentiende eeuw kwam de Cochin naar Europa. Een van de eerste fokkers van de Cochin was koningin Victoria van Engeland, die al in 1845 Cochins fokte en ze zelfs in 1846 voor het eerst tentoonstelde. 

Omdat men in Europa nog Nooi zulke grote, volle en imposante kippen had gezien werd de Cochin al snel gezien als een statussymbool. Omdat de Cochin als een statussymbool werd gezien werden Cochins al gauw een rage in die tijd. Aan het eind van de negentiende eeuw was de Cochin mede daardoor een van de meest populaire kippenrassen van de wereld. 

Men gaf de Cochins al gauw verschillende namen zoals Shanghai-hoender, Chinees Reuze-hoen of Pekin. De Cochin in die tijd was nog niet zo rijk bevederd zoals we hem nu kennen, vooral in Amerika en Duitsland is de Cochin gemaakt to wat hij tot op de dag vandaag is. 

De Cochin is een rijkbeverderd kippenras dat veel donsontwikkeling heeft. De Cochin lijkt mede door deze rijke bevedering dan hij in werkelijkheid is. De houding van de Cochin neigt iets naar voren waarbij de kop niet hoger is dat de staart. 

Cochins hebben een kleine roodgekleurde kam. De kam kent maar een rij en 5 kampunten. De kop is vrij breed met rood-bruine ogen. Deze ogen lijken iets lager te liggen dan daadwerkelijk door de wenkbrauwen boven de ogen. De oorlellen zijn vrij lang. De gele kegelvormige snavel loopt vanuit een stevige basis mooi over in een punt. 

De volle hals is iets naar achteren gebogen en rijkbevederd. Karakteristiek zijn verder nog de relatief kleine en strak opgetrokken vleugel bij zowel de haan als bij de hen. Het einde van deze vleugel loopt schuil onder de zadelbevedering. De eigenlijke staart is vrij kort en bol, De staartstuurveren en sikkelveren zijn overvloedig aanwezig en mooi gebogen. De borst van de Cochin wordt altijd met een neiging naar voren gedragen. 

De poten van de Cochin zijn geel net zoals de loopbenen. Beide bevatten ook rijke bevedering . Gierhakken waarbij veren naar beneden toe aan de dijen groeien is bij dit ras niet toegestaan. Dit is vaak een gevolg van ongewenste kruising. 

De Cochin is in de volgende kleuren erkent in Nederland. 

  • Blauw
  • Buff
  • Koekoek
  • Patrijs
  • Wit
  • Zwart