verslag foktechnische dag 2018

DOOR ARDJAN WARNSHUIS
Afgelopen zaterdag 25 augustus vond alweer de tweede foktechnische dag plaats van Cochinclub Nederland. Namens het bestuur van de Cochinclub kunnen we spreken van een zeer geslaagde dag, een dag keurmeester Wim Meijer een volgens hem ‘wisselende kwaliteit’ Cochins en Cochinkrielen mocht beoordelen. Voorzitter Ardjan Warnshuis schreef een klein verslag over deze dag:

Nadat deze dag vorig jaar bij de familie Cuijpers een succes was, hadden onze leden Arie Hendrikse en Willem den Hartog aangeboden om dit jaar de dag te houden in Groot-Ammers. Hun plaatselijke vereniging hield hun jaarlijkse jongdierendag waar de Cochinclub hartelijk welkom was. Op zaterdag 25 augustus werd in een hal van de plaatselijke manege tegen elf uur ingekooid. Wim Meyer was bereid om onze dieren te bespreken en te keuren. De harde kern van inzenders was er op een enkeling na en een nieuw lid: Remco Koelega. Ons doel, om de leden in het westen van het land te bereiken, werd niet gehaald, daar er weinig fokkers kwamen kijken. 

Zeven leden brachten dertig dieren mee. Zeven Cochins van Leon Linders en Johan Cuijpers in zwartwitgepareld, buff en koekoek. Een fraaie buff haan van Leo en een koekoek hen van Johan wisten te overtuigen. Beste Cochin werd de koekoek hen. Bij de krielen vier mooie dieren in berken van Leon Linders. Een hen haalde terecht 96 punten. Twee dieren in porselein van Arie Hendrikse waarvan het haantje roodporselein was en mooi van kleur, tekening en type. Hier kwam de discussie op of het niet zinvol zou zijn deze kleurslag in roodporselein te gaan fokken. Hiermee wordt het probleem van de wisselende grondkleuren die er tot nu toe zijn opgelost. Vijf kuikens van een week of zes toonden alle verschillende grondkleuren. Het is het overdenken waard. 

      

In zwart vijf hanen en vijf hennen. Mooie dieren van Cuijpers, Nick Linders, Gerrit Bosch en Remco Koelega. Het beste dier was een haan van Nick Linders. Deze werd tevens beste kriel. Nick, als jeugdlid, won hiermee voor het derde jaar op rij. Een parelgrijze hen was absent. Twee buff hennen van G. Bosch waar toch wat kleine foutjes aan gevonden werden. De laatste vier dieren waren gemeld als bobtail. Twee haantjes die de juiste hals- en zadeltekening misten. Een hennetje leek geheel wit. Het laatste hennetje was wat jong, maar van goed type. In kleur moest ze wat egaler zijn en ze liet wat pepering zien in het grijs.

Nick Linders kreeg een beker voor de beste kriel. Arie kreeg voor zijn roodporselein haan een aanmoedigingsprijs die spontaan beschikbaar gesteld werd door Johan Cuijpers.

       

Wij danken Arie en Willem voor de prima organisatie van deze dag en de prima lunch. Voor volgend jaar zoeken we nog een geschikte lokatie en hopen op wat meer deelnemers en bezoekers.